Care este vârsta minimă de la care pot face voluntariat?

Legea care reglementează activitatea de voluntariat (legea 78/2014) nu specifică o vârstă minimă concretă de la care ai voie să realizezi activități de voluntariat. Cu toate acestea, art. 3, lit. e), definește voluntarul ca fiind „orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat”.

Practic, legea voluntariatul face trimitere la legislația în muncă, unde se specifică că minorul capătă forță de muncă începând cu vârsta de 15 ani. Orice contract de voluntariat încheiat cu persoane sub 15 ani este ilegal și poate fi pedepsit conform legislației în vigoare.

Dacă vrei să faci educație pentru voluntariat minorilor sub 15 ani, vei avea nevoie de un acord scris din partea părintelui sau reprezentantului legal.

Nu uita! Persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani cu care închei un contract de voluntariat au nevoie de un acord scris din partea reprezentantului legal sau părintelui. Avem noi un model cu explicații aici.

Sursă foto: freepik.com

Alte articole de citit