Cum încheiem un contract de voluntariat?

La nivel național încă există dificultăți în a respecta Legea Voluntariatului din cauza resurselor limitate pe care organizațiile le au, cât și a lipsei experienței în lucrul cu legislația.

Noi, Centrul pentru Voluntariat, ne dorim să facem legislația pe înțelesul tuturor, astfel, uite ce trebuie să ții cont când închei un contract de voluntariat:

  1. Nu uita să adaugi în conținutul acestuia datele de identificare ale voluntarului și ale organizației gazdă
  2. Durata de valabilitate a contractului. Îți recomandăm să îl pui pe un an cu posibilitate de prelungire sau, dacă îți dorești, poți să îl pui pe perioadă nedeterminată.
  3. Drepturile și obligațiile tale, ca organizație gazdă, cât și ale voluntarului. Din fericire, legea include drepturile și obligațiile minime pe care contractul trebuie să le includă.
  4. În situația în care organizația ta se angajează să deconteze cheltuielile legate de transport, cazare și mâncare (pentru activitatea de voluntariat, bineînțeles), trebuie neaparat să incluzi acest lucru în contract. Voluntarul poate renunța de bună voie la decont. Află mai multe info aici.
  5. Neapărat: include perioada de probă de o lună în contract.
  6. Este neapărat de inclus modalitatea de negociere și modificare a contractului, pentru a nu te lovi mai târziu de imposibilitatea de a modifica contractul.
  7. Totodată, nu uita să pui și cum încetează contractul înainte de termen.

Pentru că știm cât de dificil poate fi să realizezi tu un contract de la 0, ți-am pregătit un șablon pe care să îl utilizezi în relația contractuală dintre tine (organizația gazdă) și voluntar.

De asemenea, pentru că legislația în vigoare permite voluntarilor să renunțe la decontarea cheltuielilor ocazionate de activitatea de voluntariat, ți-am pregătit un șablon și pentru această situație.

Sursă foto: freepik.com

Alte articole de citit