Centrul iVoluntar, un concept al Asociației ONedu pentru promovarea și dezvoltarea voluntariatului în România, lansează o nouă lege-propunere pentru reglementarea voluntariatului în România. Rezultată ca urmare a patru ani de consultări, cercetări și experiență privind voluntariatul în organizațiile non-guvernamentale și lipsurile prezentei legislații, Asociația ONedu, prin Centrul iVoluntar, propune o nouă lege ce vine în sprijinul organizațiilor-gazdă, voluntarilor și companiilor angajatoare.
Noi termeni despre voluntariat
Prin noua lege, sunt introduse următoarele concepte despre voluntariat: voluntariatul pentru educație – destinat persoanelor sub 15 ani, reglementat prin ordin de ministru și care are rolul de a dezvolta spiritul civic al copiilor, voluntariatul formal vs. informal – se bazează pe tipul organizației-gazdă, voluntariat pe termen lung vs. pe termen scurt – în funcție de perioada de desfășurare a activităților de voluntariat.
Finanțări nerambursabile pentru voluntariat
Legea prevede susținerea voluntariatului și a centrelor de voluntariat prin acordarea de finanțări nerambursabile către organizațiile care lucrează cu voluntari. Centrele de voluntariat sunt un factor important în dezvoltarea voluntariatului și a tinerilor în comunitățile locale, astfel instituțiile locale va susține atât financiar, cât și prin alte forme (ex. promovare, găzduire centru) înființarea centrelor în comunitățile locale.
Participarea reală a organizațiilor în dezvoltarea voluntariatului local
Până în prezent, instituțiile statului includeau în strategiile locale dezvoltarea voluntariatului și a tinerilor, însă nu exista o consultare reală în acest sens cu organizațiile care lucrează cu voluntari și o studiere a nevoilor reale din comunitate. Prin noua lege, instituțiile locale vor fi obligate să organizeze întâlniri anuale cu organizații ce au expertiză și lucrează cu voluntari pentru a studia nevoile comunității locale și dezvoltarea reală a voluntariatului local.
Statistici despre voluntariatul din România
Organizațiile ce lucrează cu voluntari vor depune, anual, un raport scurt privind situația voluntarilor din cadrul organizației. Acest lucru va ajuta la obținerea unor statistici reale despre cine voluntariază în România, mediul din care provin voluntarii și categoria preponderentă implicată.
Certificarea activității de voluntariat
Pe baza modelului certificatului european YouthPass, prin noua lege, activitatea de voluntariat va fi certificată după desfășurarea a minim 120 de ore de activități de voluntariat, anexat certificatului fiind un raport detaliat privind aptitudinile și competențele dezvoltate de către voluntar în cadrul organizației. Utilitatea certificatului crește, prin obligativitatea lui în obținerea de beneficii în momentul angajării.
Drepturile și obligațiile părților
Atât voluntarii, cât și organizațiile-gazdă au noi drepturi și obligații, menite să protejeze ambele părți și să asigure o relație onestă și bazată pe valori comune. Principalele obligații vizează anunțarea indisponibilității, îngrijirea bunurilor și obiectelor, protejarea datelor cu caracter personal și asigurarea în natură a cazării, hranei și transportului pentru activitățile în afara localității de desfășurare.
Perioada de probă
Fiecare contract de voluntariat va fi supus unei perioade de probă de 30 de zile, cu posibilitate de denunțare unilaterală, fără motivare, cu 15 zile preaviz.
Beneficii noi pentru companii și voluntari
În primii doi ani în câmpul muncii al voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani, companiile beneficiază de scutiri de impozit în proporție de 3%, iar voluntarii sunt scutiți de impozitul către stat în valoare de 10%, în situația în care activitatea de voluntariat a fost certificată și este în domeniul specific postului ocupat la angajator. Companiile sunt încurajate să organizeze anual programe de voluntariat pentru minim 50% din angajații acestora, având drept beneficiu scutirea cu 7% a impozitului datorat către stat.
Sancțiuni
Scăderea sumelor actuale privind sancțiunile și existența avertismentului scris pentru situațiile excepționale, ce constau în prima abatere a organizației de la Legea Voluntariatului. Voluntarii au dreptul de a sesiza ITM și/sau de a acționa în judecată organizația-gazdă.
Protecția și siguranța în muncă
Îmbunătățirea cadrului legislativ în favoarea organizațiilor-gazdă și reducerea costurilor aferente instructajelor SSM necesare pentru activitățile de voluntariat. Activitățile de voluntariat ce se desfășoară în mare parte la birou sunt favorizate de noua lege și nu mai necesită formare de către o persoană desemnată autorizată.
Ghiduri și modele pentru organizații-gazdă
Noua lege aduce o serie de obligații pentru Ministrul Muncii și Protecției Sociale în redactarea de ghiduri ce vin în ajutorul organizațiilor-gazdă și companiilor. Totodată, noua lege aduce și modele pentru documentele necesare la încheierea contractului de voluntariat dintre voluntar și organizația gazdă.
Propunerea de lege a Centrului iVoluntar reprezintă un pas major de evoluție pentru domeniul voluntariatului în România și constituie o reală retrospectivă a schimbărilor ce au loc în mediul non-guvernamental și în lucrul cu voluntarii, legislația fiind actualizată la nevoile reale ale voluntarilor și organizațiilor non-guvernamentale și având, totodată, o componență de digitalizare.
Propunerea legislativă poate fi consultată aici.
Write a Reply or Comment
You should Sign Up account to post comment.
or